FORGOT YOUR DETAILS?

İmplant Tedavisi

İmplant Tedavisi

Son yıllarda gelişme gösteren modern tıp teknikleri, diş implantı gibi kolay ve hızlı diş tedavilerini mümkün kılmıştır. Diş implantı, ağız içi konfor ile yüksek yaşam kalitesi sunma gibi avantajlarının yanı sıra; mevcut estetik sorunların ortadan kaldırılması için uygulanan yeni nesil tekniklerdendir. Başarı oranı yüksek, uygulaması ise kolay olan diş implantları her yaştan bireyin ağız sağlığına kavuşması için tercih edilebilir ancak genellikle diş gelişiminin tamamlandığı yaşlardan sonra uygulanır.

Diş İmplantı Nedir?

Diş implantı, ağız içinde yaşanan diş kayıplarını gidermek amacıyla uygulanan bir tedavidir ve çeşitli sebeplerle kalıcı olarak kaybedilmiş dişlerin yerine konmasını sağlar. Bu sırada diş kayıplarından meydana gelen yeme, içme, konuşma fonksiyon kayıplarını ve yüz şeklindeki bozulmaları da önler. Bu nedenle oldukça etkili ve faydalı bir yöntemdir, uzun ömürlü kullanımı ile hasta yaşam konforunu olumlu yönde etkiler.

Diş İmplantının Avantajları

Diş implantı, kaybedilen diş kökü yerine geçerek kişinin doğal ve sağlıklı şekilde beslenmesini, konuşmasını, gülmesini sağlar. Ayrıca diş eksikliklerinin neden olduğu estetik bozuklukların giderilmesinde etkilidir ve bu amaçla yaygın şekilde kullanılır. Protezden çok daha dayanıklı ve kalıcı olan diş implantları, düzenli bakım ve yeterli ağız içi hijyen ile ömür boyu kullanılabilir. Kişiye özel ölçülerde üretilen implantlar ağız içine tam oturduğundan doğal bir diş gibi çalışır ve herhangi bir rahatsızlık vermez, bunun yanı sıra ağız içi fonksiyonlarının sürdürülebilmesini sağlar.

Diş implantının sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Çene formunun bozulmasını önler.
  • Ağız içi konuşma, gülme, yemek yeme gibi fonksiyonlarda devamlılık sağlar.
  • Dişlere doğal ve estetik bir görünüm kazandırır.
  • Gülüş estetiği için idealdir.
  • Kişinin özgüven kazanmasına ve topluma kazandırılmasına yardımcı olur.
  • Uzun ömürlü vz kalıcıdır.
  • Kolay ve yüksek başarı oranına sahip bir tedavidir.
  • Diğer alternatif diş tedavi yöntemlerinden farklı olarak komşu dişlerin zarar görmesini ve törpülenmesini gerektirmez. Bu nedenle yan dişleri korumak amacıyla da uygulanır.

Diş İmplantı Ne Zaman Gerekir?

Diş implantının uygulandığı durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kemik erimesi nedeniyle protez taktıramayan kişilerde protez tutuculuğunu artırmak için implant uygulamaları yapılabilir.
  • Ağız içi uzun boşlukların bulunması halinde implantlar köprü görevi üstlenerek uzun köprüler için destek olabilir.
  • Azı dişlerini kaybetmiş olan bireylerde implant üzerine sabit köprü yapılarak diş eksiklikleri giderilebilir.
  • Tekil diş kayıplarında komşu dişlerde deformasyon olmaması için implant kullanılarak üzerine kaplama yapılabilir.

Diş İmplantı Nasıl Yapılır?

İmplantlar, ağız içi diş eksikliklerini ve fonksiyon kayıplarını gidererek kişiye sağlıklı ve yüksek bir yaşam standardı sunmayı hedefleyen uygulamalardır. Diş implant uygulaması sıklıkla 2 aşamada tamamlanır. İlk aşamada çene kemiğine implantlar yerleştirilirken, ikinci aşamada implant üzerine yeni diş protezleri eklenir. Bu iki aşamanın tamamlanması genellikle birkaç ayda olur fakat tam iyileşme için 5-6 ay beklemek gerekir, dolayısıyla diş implantı uzun süreli bir tedavidir. Süre uzun olsa da bu zaman zarfında yerleştirilen dişler normal fonksiyonu sağlamada etkilidir ve kişiye herhangi bir sıkıntı yaşatmaz.

 

Diş implantı diş eti altındaki kemiğe takılan ve diş kökü olarak işlev gösteren titanyum vidalardır. Bu vidalar daha sonra uygulanacak protez ve köprü uygulamalarının çene kemiğine tutunmasını sağlar ve ileriki aşamadaki tedavilere destek olur. Eklenen vidanın hasta kemiği ile bütünleşmesi için birkaç ay sürdüğünden, tam iyileşmen için beklenmesi gerekir. İmplant tedavisinden sonra kişinin ihtiyacına göre vida üzerinde köprü, kron, sabit veya çıkarılabilir protez gibi uygulamalardan biri tercih edilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP