FORGOT YOUR DETAILS?

Porselen Kron/Köprü Yapımı

Porselen Kron

Porselen kron ve köprüler; ağız içi diş eksikliğinin az sayıda olduğu durumlarda tercih edilen tedavi yöntemleridir. Bu uygulamalar sırasında dişler gereken oranda küçültülür ve laboratuvar ortamında özel olarak üretilen sabit protezler açılan boşlukları kapatacak şekilde ağız içine yerleştirilir. Genellikle dişin hazırlanması, ölçü alınması ve protez takılması gibi farklı aşamalar halinde uygulanan porselen kron/köprü tedavileri 3-4 seansta tamamlanır.

Porselen Kron ve Köprü Nedir?

Ağızın görünür kısımlarına uygulanan ve hasta tarafından çıkarılamayan porselen kuron ve köprü sabit protezleri, metal destekli veya metal desteksiz olarak kullanılabilir. Metal destekli protezler, ağız içi yüksek dayanım sunarken estetik açıdan problemli bir görüntüye neden olur. Bu nedenle estetik kaygıların bulunmadığı durumlarda tercih edilir. Metal destekli protezler ise doğal görünümü destekler ve zirkonyum gibi dirençli seramiklerden üretildiğinden uzun süreli kullanım için uygundur. Doğru hekim ve materyal tercihi ile uygulanan porselen kuron ve köprü tedavisi, hastanın estetik ve mekanik açıdan en iyi sonucu almasını sağlar.

Porselen kronlar;

  • Dişte aşırı madde kaybının veya yüksek oranlı çürümenin olduğu durumlarda,
  • Rengi geri döndürülemeyecek şekilde bozulmuş dişler bulunduğunda,
  • Şekil bozuklukları ortaya çıktığında,
  • Zayıf kanal tedavisi nedeniyle kırılma tehlikesi olan dişlerde

uygulanabilir.

Porselen köprüler ise; ağızda birden fazla diş kaybının olduğu durumlarda uygulanır. Uzun ve geniş açıklıkları bağlamaya yarayan köprü uygulamaları, diş kaybı nedeniyle ortaya çıkan yeme, içme ve çiğneme bozukluklarını gidermeyi amaçlar. Protez köprüler, boşlukların yanındaki doğal dişlere veya implantlara tutunur. Çevre dişler, köprüler için destekleyici olur ve uzun ağız içi açıklıkların kapatılmasında görev görür.

Porselen Kron ve Köprü Neden Yapılır?

Ağız içindeki boşlukların kapatılmaması estetik olduğu kadar fonksiyonel bir problemdir ve çiğneme, konuşma gibi temel işlevlerin kaybına sebebiyet verebilir. Bütün bunlarla birlikte, eksik dişlerin yapılmaması halinde diğer komşu dişler olumsuz yönde etkilenebilir ve kişideki çene yapısı zaman içinde bozulmaya uğrayabilir. Bu durumda diğer dişler boşluklu alana doğru ilerlemeye başlar ve ağız yapısında komple bir deformasyon gözlenir. Devamında ise diş eti problemleri, kemik ve doku kayıpları, diş estetiğinde bozulma gibi ek sorunların ortaya çıkma riski bulunur. Bu nedenle, ağız içindeki boşlukların uygun tedavi yöntemleri ile kapatılması ve mevcut sorunların ortadan kaldırılması gerekir. Köprü veya kron tedavileri ile doldurulmayan boşluklar, diğer dişlerin hasar alarak kaybedilmesine yol açabilir.

Porselen Kron ve Köprü Uygulamaları Nasıl Olur?

Porselen kron ve köprü yapımı farklı işlemleri kapsar, her iki uygulama da ağız içi estetik ve işlevsel sorunları çözmek için yapılır. Köprü tedavileri genel olarak aşırı madde kaybının olduğu ve kırılmaların başladığı küçük çaplı diş eksikliklerini gidermek amacıyla tercih edilirken, köprü tedavileri uzun diş açıklıklarını doldurmada kullanılır.

Kron uygulamasında;

  • Öncelikle hasar gören diş çekilir ve bölgedeki komşu dişler kron uygulaması için temizlenerek hazırlanır.
  • Bu aşamada komşu dişlerdeki çürükler temizlenir ve geride kalan açıklığın ölçüsü alınır.
  • Alınan ölçü laboratuvara gönderilir ve kişiye özel protezin yapılması için genellikle birkaç gün beklenir.
  • Sonraki seansta, hazırlana protez ağız içine yerleştirilir.
  • Son olarak, protezin ağız içi uyumu kontrol edilir ve yükseklik, genişlik kontrollerinden sonra kronun sabitlenmesi sağlanır.

Köprü tedavilerinde;

  • Ağız içindeki açıklık tespit edilir ve köprünün yapışacağı doğal dişler temizlenerek hazırlanır.
  • Köprü ölçüsü alınarak laboratuvara gönderilir.
  • Kalıcı köprü hazırlanana kadar bölgeye geçici köprü yerleştirilir.
  • Kalıcı köprü hazırlama işlemi tamamlandıktan sonra geçici köprü çıkarılır ve yerine kalıcı olan takılır.

Porselen Kron ve Köprü Bakımı Nasıl Olmalı?

İyi yapılmış porselen kronlar ve köprüler uzun ömürlüdür fakat hasta kullanımına bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterir. Bu nedenle hastanın uygulama sonrası ağız içi hijyene gereken özeni göstermesi ve diş hekimi önerilerini dikkate alması önemlidir. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımının yanı sıra, düzenli hekim kontrolü de gerekir. Bu sayede mevcut porselenlerin uzun süre kullanılması mümkün olur.

Porselen protezler ile amaçlanan hastaya estetik görünüm kazandırırken, var olan ağız içi deformasyonu giderir ve ağız yapısında oluşabilecek yeni sorunların önlenmesini sağlar. Ek olarak bozulan konuşma, çiğneme ve yeme fonksiyonlarının yerine getirilmesine yardımcı olur. Bu da kişinin özgüven kazanması adına faydalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP