FORGOT YOUR DETAILS?

Zygoma İmplant

Zygoma İmplant

Zygoma veya diğer adıyla zigoma implant, üst çeneye uygulanan yeni nesil implant çeşitlerinden biridir. Son dönem teknolojisiyle birlikte ortaya çıkan bu implant türü, klasik implant tekniklerinden daha uzun sürer ve çapraz şekilde uygulanır. Üst çenedeki aşırı kemik kayıpları sonucu dental uygulama şansı düşük olan hastalarda, ağız içi fonksiyon kayıplarının ve estetik kusurların geri döndürülmesi amacı taşır.

Zygoma İmplant Nedir?

Zygoma implant, elmacık kemiği implantı olarak da bilinen ve üst çene kemiğinde kemik erimesi nedeniyle implant yapılamama sorunu olan kişilerde uygulanan bir yöntemdir. Diş kayıpları nedeniyle bozulan çiğneme, yutma, konuşma gibi fonksiyonların düzeltilmesini sağlayan zygoma implant; aynı zamanda ağız içi estetik görünüşün iyileştirilmesine de yardımcı olur. Ağız içi implant gereksinimi olan fakat bu uygulamaların gerektirdiği sağlamlıkta kemiklere sahip olmayan kişilerde, protez dişler için elmacık kemikleri kullanılabilir.

Zygoma implantlar ortalama 3,5-5 cm uzunlukta olur ve standart implantların uygulanamadığı durumlarda tercih edilir. Standart implantlar arasında en önemli fark, boyunun önemli ölçüde uzun olmasıdır.

Zygoma İmplant Kimler İçin Uygundur?

Zygoma implant tedavisi, üst çenede ciddi kemik deformasyonu olan kişiler için en güvenilir tedavilerden biridir. Çeşitli hastalıklar sebebiyle yeterli çene kemiği kalmayan ve ağız içinde diş eksiklikleri olanlar, bu tedavi için ideal hastalardır. İleri seviyeli kemik hacim kayıplarının olduğu durumlarda, tam bir diş setini desteklemek için çenenin iki tarafına birden zygoma implant yerleştirilebilir. Bu tedavi ayrıca, yarık damak hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan diş problemlerinin düzeltilmesi için de kullanılır.

Zygoma İmplant Avantajları Nelerdir?

Zygoma implant, belirli sebepler nedeniyle implant yaptıramayan kişiler için idealdir ve şu avantajları sunar:

  • Üst çene kemiği olmayan hastalara protez dişlere sahip olma imkanı tanır.
  • Kemik erimesi yaşayan bireylerde kemik tedavisine gerek kalmadan implant yaptırmayı sağlar.
  • Çene kemiği güçsüz olan kişilerin elmacık kemiğinden destek alan implantlara sahip olmasını sağlar.
  • Elmacık kemiklerinin dayanımı sayesinde herkesin implant yaptırma ihtimali olur.
  • Operasyondan sonra, implantlar üzerinde uygun diş protez çalışmaları yapılabilir ve hasta istediği gibi dişlere sahip olabilir.
  • Başarı oranı yüksektir.

Bütün bunlarla birlikte zygoma implant bazı dezavantajlara da sahiptir ve bunlar şu şekilde sıralanır:

  • Tedavi süreci zor, zahmetli ve uzundur.
  • Uygulama sonrası komplikasyon ihtimali yüksektir.
  • Pahalı bir tedavidir.
  • Uygulamadan sonra pek çok hususa dikkat edilmesi gerekir, aksi halde diş kayıpları yaşanabilir.

Zygoma İmplant Nasıl Yapılır?

Zygoma implant tedavisi, klasik implant uygulamalarına benzer şekilde ve genellikle işlemin daha kolay yapılabilmesi için hastaya genel anestezi uygulamayı gerektirir. Kimi durumlarda sedasyon veya lokal anestezi de tercih edilebilir, bu durum genel olarak hasta konforuna göre ayarlanır. Kayıp miktarı oldukça düşük olan uygulama, klasik implantlara göre daha fazla uzmanlık gerektirir ve bu nedenle diş hekimi seçimine özen gösterilmesi gerekir. Hastaya göre hazırlanan protezler elmacık kemikleri üzerine yerleştirilir ve bu sayede üst çenedeki diş kayıpları giderilir.

Tedavi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Uygulamadan sonra iyileşme sürecinin çabuk tamamlanmasını sağlamak için diş hekimi önerilerinin göz önünde bulundurulması gerekir. Özellikle işlem sonrası ilk 24 saat aşırı sıcak veya aşırı soğuk yiyecek ile içeceklerden kaçınılması oldukça önemlidir. Ayrıca ilk 24 saatlik dilimde bölgeye buz takviyelerinin yapılması ile şişlikler hafifletilebilir ve kanama azaltılabilir. Hekimin reçete ettiği ilaçların düzenli kullanılması ve en az 3 ay önerilen şekilde beslenilmesi çabuk iyileşme üzerinde etkilidir. Bu süre sonunda hastaya asıl protezler takılır ve sonrasında beslenme serbest hale getirilir. Ancak kalıcı protezler takılana kadar yumuşak ve dişleri zorlamayan gıdaların tüketilmesi uygundur. Kalıcı protezlerin takılmasıyla birlikte ise kişi standart yaşam alışkanlıklarına geri dönebilir. Oluşturulan dişlerin fonksiyonel ve estetik anlamda normal dişlerden herhangi bir farkı olmaz, bu da kişiye özgüven kazandırmada etkili olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP